hirdetés
Egyéb, Életmód, Érdekesség, Film

11 mítosz, amely filmről filmre ugrik, és semmi köze a valósághoz

hirdetés

hirdetés

A filmnézés nem a legjobb módja a tudás megszerzésének, de továbbra is népszerű forrásnak számít. A rendszeresen filmeket nézők száma sokkal több, mint a dokumentumfilmeket kedvelők száma. De néha a filmek valóságát megforgatják, hogy érdekesebbé tegyék a történetet, ezért sokan hisznek a nagy képernyőn látott mítoszokban.

Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány mítoszt, amelyek a filmekben igencsak népszerűek, majd megcáfoltuk őket.

hirdetés

1) A Nap nem sárga.

hirdetés

Néha a filmkészítők nem szeretnek olyan dolgokat mutatni, amelyek eltérnek attól, amit az emberek hisznek. A nap sárgának tűnik számunkra, mert a bolygó légköre eltorzítja a színt. De ha az űrbe megyünk, az igazság az, hogy a nap fehér — hacsak nem egy filmben látjuk. A filmekben mindig sárga a nap, még akkor is, ha az emberek az űrben vannak.

hirdetés

2) A Miranda-figyelmeztetést nem a letartóztatások során adják.

hirdetés

A filmekben megjelenő Miranda-figyelmeztetések meglehetősen hülyén néznek ki: a gyanúsítottat beültetik egy autóba, és azt mondják neki, hogy joga van csendben maradni, és bármi, amit mond, felhasználható ellene. De mit mondanának ebben a pillanatban? Senki nem kérdez semmit a gyanúsítottól. Valójában a gyanúsítottak megkapják a Miranda-figyelmeztetést, de nem a letartóztatás során. Kihallgatás előtt adják. Enélkül a gyanúsított állításai közül semminek sem lesz hatalma a bíróságon.

3) A DNS nem tárolható hosszú ideig borostyánkőben.

Például a Jurassic Parkban a tudósok egy dinoszaurusz DNS-mintát tudtak kinyerni egy szúnyogból, amely megcsípte, és egy borostyánkődarabban volt. Természetesen ez nem más, mint az alkotók képzelete, mert a DNS lebomlik, és a borostyánkő nem a legjobb tárolási mód. Ma nem tudnánk kinyerni egy valódi dinoszaurusz DNS-ét. De ha esetleg keresnénk, akkor sem borostyánban fogjuk megtalálni.

hirdetés

4) Az azonnali nagy távolságú kommunikáció lehetetlen.

A filmkészítők néha úgy gondolják, hogy ha a tengerentúli emberekkel valós időben tudunk beszélni, akkor a Földtől távol élő űrhajósokkal is beszélhetünk. Van egy rossz hírünk: ez megszegné a fizika törvényeit. Beszélhetnénk valakivel, aki a Holdon van. De ha például olyasvalakivel beszélnénk, aki a Marson tartózkodik, akkor még a fénynek is körülbelül 12,5 percre van szüksége a Föld és a Mars közötti távolság megtételéhez.

5) A cápák mérföldről nem érzékelik a vércseppeket.

A ragadozóknak nagyszerű szaglásuk van, de ez a filmekben nagyon eltúlzott. Annak ellenére, hogy egyes cápák messziről is érzékelik a vért, nem valószínű, hogy a világ másik részéről is megy nekik. Emellett a kísérletek szerint az emberi vér nem nagyon érdekli őket – legalábbis nem annyira, mint más emlősök vére. De természetesen nem javasoljuk, hogy nyílt sebbel vízbe menjen.

6) A lézerek nem láthatók az űrben, és sokkal gyorsabban haladnak.

Gondolkoztál már azon, hogy a Star Wars katonái miért nem túl jó harcosok? Ez nem az ő hibájuk – nagyon rossz fegyvereik vannak, amelyek lassabbak, mint a golyók. Nem kell Neo-nak lenned a Mátrixból ahhoz, hogy kikerüld őket. A valóságban azonban a lézerek fénysebességgel haladnak, és láthatatlanok, ha nincsenek olyan dolgok, amelyek visszaverik a fényt. És az űrben nincsenek ilyen dolgok.

7) Felesleges pultosokat kérdezni a látogatókról.

Ha egy pultoshoz odamennek egy gyanúsított fényképével, nem valószínű, hogy eszébe jut valami. Még ha megpróbálja is megvesztegetni őket, az sem sokat segít. Emberek százait látják minden egyes nap, és beszélgetéseik és megjelenéseik csak zajt jelentenek számukra, hacsak a pultos nem egy robot.

8) Az egerek nem szeretik a sajtot.

Nem világos, hogy mi szülte ezt a mítoszt, de ma úgy tűnik, hogy az egér és a sajt egymás szinonimái. Valószínűleg ez az utolsó dolog, amit megesznek, ha választhatnak. A BBC még egy kísérletet is végzett: cheddart, szőlőt és földimogyorót kínáltak az egereknek. Az egerek először földimogyorót, néha szőlőt ettek, sajtot soha. Talán a sajt nem volt elég elegáns.

9) A jó zsaru rossz zsaru stratégia nem túl hatékony.

Ez olyan közhely, hogy sok modern filmben a gyanúsítottak elég hamar felismerik ezt a stratégiát. Valójában az a tény, hogy olyan jól ismert, hatástalanná teszi. Ezenkívül a rossz zsaru annyira megijesztheti a gyanúsítottat, hogy egyáltalán nem fog beszélni.

10) Nincs olyan, hogy fotografikus memória.

A filmek és tévésorozatok számos szereplője képes mindent tökéletesen megjegyezni, például Mike a Briliáns elmékben és Lisbeth a A tetovált lányban. Nincs azonban semmi bizonyíték arra, hogy ez lehetséges. Az egyetlen dolog, ami távolról hasonlít, az a jó önéletrajzi emlék, amellyel kevesebb, mint 100 ember rendelkezik a világon. De ez nem ugyanaz. Az ilyen képességekkel rendelkező emberek éppúgy megtanulnak dolgokat, mint mások, de felidézhetik, mit ebédeltek 10 évesen.

11) Nem tudod sötétből szőkévé varázsolni a hajad elszíneződés nélkül.

hirdetés

Nem tudjuk, mik ezek a csodálatos dolgok, amelyeket a filmszereplők használnak, de valahogy nem okoznak elszíneződést. Csak a hajfestéket használják, és kifehéredik a hajuk. A probléma az, hogy a festék nem tudja azonnal beszínezni a sötét hajat. És a legtöbben valószínüleg pontosan ugyanazt a színt kapják végeredményként, mint amilyen előtte volt. Valamint kesztyű nélkül ne kezdj hozzá, mint a Vörös veréb karaktere.

Forrás:www.toppont.hu

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés