hirdetés
Egyéb, Emberek, Érdekesség

15 dolog, amit a Csernobil című sorozatban nagyon eltúloztak

hirdetés

A Csernobil című sorozat a kiadást követően az év legjelentősebb projektévé vált. A film és sorozatkedvelő emberek azonnali kedvencévé vált. Azonban a nyilvánvaló érdemek és a nagy történelmi pontosság mellett találhatunk hibákat. Nem szabad elfelejteni, hogy ez inkább egy műalkotás, mintsem dokumentumfilm. Ilyen esetekben a dramaturgia oltárán elferdülhet pár tény.

Mutatunk nektek pár ilyet.

A szénipar minisztere

hirdetés

Michail Shchadov a sorozatban egy fiatal gyenge jellemként jelenik meg, egy vadonatúj öltönyben. Úgy néz ki, mint aki sohasem látott lapátot és igazi bányászokat. A valóságban ez a férfi már 59 éves volt és rengeteget dolgozott bányában, míg vezető posztba küzdötte fel magát. Az igaz, hogy személyesen jött, hogy kezelje a helyzetet, de ilyen tiszteletlenséget senki sem mert volna megengedni magának vele szemben.

Azonnali égések

hirdetés

Az azonnali radioaktív expozíciós égés még egy ilyen szörnyű balesetben is túlzás. A legrosszabb esetben az ilyen károsodás pár óra múlva jelentkezik, nem pedig másodpercek alatt.

hirdetés

Vodka

A sorozat 4. részében teherautónyi vodkát pakolnak ki. A baj az, hogy 1985-től 1988-ban a Szovjetunió területén szárazt örvény volt hatályban. Gorbacsov rendkívül nagy küzdelmet vívott a részegséggel szemben. A boltokban sem lehetett kapni alkoholt, az ittasság elbocsátást vonhatott magával. Ettől függetlenül elképzelhető, hogy az ott dolgozókkal kivételt tettek, de ez a mérték akkor is túlzás.

Halálhíd

hirdetés

A sorozat szerint mindenki, aki a hídon állt meghalt. Ez csak egy művészi fikció. Nincs igazán bizonyíték erre. A híd létezett.. Egyébként a sorozat egyik alkotója pont egy olyan fickóval beszélt, aki akkoriban 7 éves volt és ezen a hídon állt, mikor történt a katasztrófa.

Második nukleáris robbanás

A sorozatban utalnak egy második nukleári robbanásra, ami egész Európát elpusztíthatta volna. Ennek az esélye eléggé kicsi volt. Ilyen erejű robbanáshoz nem volt elég termonukleáris üzemanyag az atomerőműben.

Következő cikk:   5 autós trükk, amely egy nap megmenthet egy nagy bajtól

Búvárok

A második termonukleáris robbanást a sorozat szerint búvárok akadályozták meg. Ez igaz, viszont körülbelül térdig érő víz volt. Az eseményt mindannyian túlélték, kettő közülük ma is él.

Lezuhant helikopter

1986 májusában egy helikopter lezuhan… Valóban így történt, csak nem májusban hanem októberben és azért mert a helikopter propellere elérte a darut.

A baleset Hirosimával történő összehasonlítása

A sorozat azt állította, hogy minden órában a reaktor több sugárzást bocsátott ki, mint a Hirosimai bomba. Ez az összehasonlítás téves. A bomba esetében a fertőzési szintet a robbanásponttól való távolság határozza meg. A reaktor viszont folyamatosan radioaktív anyagokat bocsátott ki a légkörben, szóval ezt lehetetlen volt összehasonlítani.

Állatok lelövése

A sorozatban lelövik a kedvtelésből tartott állatokat a lakóövezetben. Valójában ez soha nem történt meg. A kóbor állatokat pusztították el az emberek evakuálása után.

Elvtársozás

A szovjet nép 1986-ban nem hívta egymást “elvtársnak”, kivéve a kommunista párt ülésein. Továbbá a sorozatban sokszor használják a nevek rövidített változatát, mint a Szergej, Borisz, Legasov stb.

Meztelen bányászok

A bányászokhoz kapcsolódó jelenetek is erős reakciót váltottak ki a közönségből. Valójában nem dolgoztak meztelenül, hanem az alapvető ruházatot hordták a magas hőmérséklet ellenére.

Ásó vagy lapát

Furcsaság, hogy a sorozatban lapáttal ástak.. Nem pedig ásóval. Ez vélhetőleg, csak egy egyszerű kis hiba volt a sorozatban.

A bányászok küldetései

A sorozat szerint Legasov azt állította, hogy a bányászok munkája nélkül nagy eséllyel szennyeződött volna a talajvíz. A kémikusok emlékei szerint erre minimális esély volt, de a Központi Bizottság tagja, Jevgenyij Velikhov ragaszkodott a munkához.

Műanyag ablakok

Akkoriban a Szovjetúnióban nem voltak még műanyag ablakok. Ennek ellenére a sorozat abszolút korhű és a közeli felvételeken mindez nem látszik. Nyilván anyagi megfontolásból engedték ezt a dolgot.

Emlékmű a felszámolóknak

A negyedik epizódban látható egy emlékmű, amelyet Kijevben építettek 2011. április 26-án a baleset 25. évfordulója alkalmából. A sorozat eseményeinek idején az nem állhatott ott.

Következő cikk:   Túl fiatalon nősültem meg, nem tudtam megbecsülni a feleségem, de ekkor hatalmas leckét kaptam
hirdetés

Mit gondoltok? Észrevettétek ezek közül valamelyiket? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

Forrás:erdekescikkek.otpercpiheno.com