hirdetés
Egyéb, Életmód, Emberek, Érdekesség

A KFC igazi sztorija: Sanders ezredes csirkecombjainak hihetetlen története

hirdetés

Colonel Sanders, vagyis Sanders ezredes valószínűleg a legnépszerűbb figura a gyorséttermek történetében. Az arca a KCF cég logója, és a mára már világszerte ismertté vált híres csirkefalatok jelképévé vált.

Bár az arcát a legtöbben ismerik, sőt, talán még a nevét is hallották, a KFC alapítójának életéről már jóval kevesebbet tudnak az emberek. Például azt is kevesen tudják, hogy az ezredesi rangot nem katonai szolgálatban érdemelte ki, hanem tiszteletbeli rangként kapta meg – 1935-ben Kentucky kormányzója, Ruby Laffoon tüntette ki.
A kezdet nem volt túl ígéretes

Harland David Sanders 1890-ben született egy Henryville környéki farmon, Indiana államban. Édesapja, Wilbert Sanders, meghalt, amikor Harland 5 éves volt. Ezután az édesanyja egy paradicsom konzervgyárban kapott munkát, és varrónőként is vállalt munkát a környékbeli családoknál, és mivel Harland volt a legidősebb a három testvér közül, neki kellett gondoskodnia a háztartásról anyjuk távollétében, így többek között főzni is meg kellett tanulnia.

hirdetés

10 éves korában egy helyi farmon kezdett dolgozni. 2 évvel később az édesanyja újból férjhez ment, és Indianapolis kertvárosába költöztek, de Harland kapcsolata a mostohaapjával mindig is viharos volt, és mindössze 13 évesen elköltözött otthonról.
A KFC igazi sztorija: Sanders ezredes csirkecombjainak hihetetlen története

hirdetés

Számtalan munkája volt különböző területeken

hirdetés

Indiana államban a Greenwood farmon kezdett dolgozni, ahol havi 10-15 dollárt keresett, a szállását és az ellátását pedig biztosították. Itt nagyrészt az állatok gondozásával foglalkozott. Otthagyta az iskolát, és csak 6 osztályt végzett el.

A következő 28 évben elképesztően sok különböző munkája volt. Bevonult a hadseregbe, és egy rövid ideig Kubában szolgált, majd miután leszerelt, volt tűzoltó, biztosítási ügynök, vasutas, titkár, gumiabroncs eladó, és egy ideig még „bába” is – szüléseknél segédkezett. Mindemellett levelező tagozaton jogot is hallgatott. Az 1920-as években még egy kompvállalatot is alapított, de nem volt sikeres.
Sanders ezredes családi élete tele volt tragédiákkal

Következő cikk:   13 egyértelmű jel, ami arra utal, hogy terhes vagy!

1908-ban feleségül vette gyerekkori szerelmét, Josephine Kinget, akitől 3 gyereke született: Margaret, Harland Jr. és Mildred. Mivel azonban egyetlen munkáját sem tudta huzamosabb ideig megtartani, a felesége elhagyta, és magával vitte a gyerekeket is.

hirdetés

De a szerencsétlenségek sora ezzel még nem ért véget. Harland Jr. 20 éves korában meghalt egy fertőzés következtében, és ezután Sanders majdnem egész felnőtt életében depresszióval küzdött. 1949-ben újranősült, második felesége egy Claudia Leddington nevű nő volt.

A siker későn érkezett

Harland Sanders egész életében próbálkozott, és soha nem adta fel, és egy időben még egy benzinkutat is vezetett a Kentucky állambeli Corbinban, ahol ételt is árusított a fáradt utazóknak. Egyszerű, de ízletes fogásokat készített, a menü általában serpenyőben sült csirkéből, babból, sonkából, kétszersültből és céklából állt, és jó hírnévre tett szert a környéken, mint szakács.

Ez a munka végre meghozta Sanders számára azt, amiben egész addigi életében nem lehetett része: a sikert. Néhány évvel később egy éttermet és egy motelt is nyitott, ahol szintén a saját maga és a felesége által készített ételeket szolgálták fel.

Sanders ekkor kezdte tökéletesíteni a rántott csirke receptjét, azt a receptet, amely alapján még ma is készülnek a jól ismert csirkefalatok. 1939-ben kidolgozott egy módszert, amivel csökkenthette a sütéshez szükséges olaj mennyiségét, ugyanakkor az ízeket is sikerült megőriznie: ezt ez kukta segítségével érte el. A vállalkozása virágzott, de hamarosan egy újabb tragédia jött közbe.

Mivel Matt Stewart, a szomszédos benzinkút tulajdonosa átfestette a reklámtábláit, Sanders, a Shell Oil két ügyvezetőjének kíséretében elindult számon kérni vetélytársa viselkedését. A szóváltás odáig fajult, hogy Stewart rálőtt az egyik ügyvezetőre, aki halálos sebet kapott. Stewartot 18 év börtönre ítélték gyilkosságért, és Sanders így megszabadult egyetlen vetélytársától.

Következő cikk:   A nő megvesz egy régi nyilvános WC-t és egy valódi álomotthont alakít ki belőle! Csak ámulunk és bámulunk!

Nem sokkal később azonban újabb problémával kellett szembenéznie, amikor az étterme előtt elhaladó autópálya szakaszt elterelték, jelentősen csökkent az ügyfelek száma. Így kénytelen volt a valós értékénél jóval kisebb összegért eladni a vállalkozását.

De mivel hitt az általa kidolgozott receptben, ismét próbálkozni kezdett. Végigutazta az Egyesült Államokat, és több étteremnek is felajánlotta a rántott csirkéje receptjét, cserébe 4 cent részesedést kért minden eladott csirkéből (később ez az ár megváltozott). Az első üzletember, akit sikerült meggyőznie, egy Pete Harman nevű barátja volt Salt Lake City-ből, akinek sikerült jelentősen növelnie az eladásait, miután elkezdte a Sanders receptje alapján készült csirkét felszolgálni.

1964-ig összesen 600 éttermet sikerült megnyernie a franchise számára, és egy több millió dolláros vállalkozást épített. Az érdekesség az, hogy Sanders több mint ezer visszautasítást kapott, mire valaki végre igent mondott neki, és megvásárolta tőle a receptet.
1964-ben eladta a cége részesedését egy befektetői csoportnak

74 éves korában Sanders ezredes már egy virágzó vállalkozás tulajdonosa volt, és így természetesen a figyelem középpontjába került. Egy 29 éves ügyvéd, John Y. Brown Jr. és egy milliomos üzletember, Jack Massey, ajánlatot tettek neki, amit Sanders először visszautasított, de miután hetekig győzködték őt, és megígérték, hogy nem változtatnak az eredeti recepten, végül belement az üzletbe. Így 1964-ben 2 millió dollárért eladta a részvényei nagy részét, de még így is maradt némi befolyása.

1974-ben Brown és Massey eladták a vállalkozást a Heublein Inc.-nek, 258 millió dollárért, Sanders azonban nem volt elégedett azzal az iránnyal, amelyikbe a KFC tartott.

Sanders elégedetlensége egyre fokozódott, és be is perelte a Heubleint, amiért visszaéltek a képével. A Heublein cserébe rágalmazásért perelte őt, de végül egyik pert sem vitték végig.

Következő cikk:   13 karácsony, amikor valami belerondított az ünnepi hangulatba

Sanders ezredes utolsó évei

A konfliktusok ellenére Sanders élete végig folyatta a munkát a cégnél. Egyik unokája, Trigg Adams azt mondta róla: „számára a munka volt az élet”.

Sanders soha nem ismert másmilyen életet, ezért élete utolsó 2 évtizedében is tovább dolgozott, turnézott az országban a KFC nevében, és a nyilvánosság előtt mindig a védjegyévé vált fehér öltönyben mutatkozott.

1980 decemberében, 90 éves korában halt meg, leukémiában.

hirdetés

Halála után a KFC még nagyobb sikerre tett szert, a világ egyik legfontosabb gyorséttermi láncává vált, és világszerte több ezer éttermet nyitott. A Sanders család ma már egyáltalán nem vesz részt az üzletben.

Forrás:twice.hu