hirdetés
Egyéb, Életmód, Emberek, Érdekesség

A pár kéthetes korában bilizésre szoktatta a kisbabáját, és már egyáltalán nem használnak pelenkát

hirdetés

Egy ausztrál házaspár meglehetősen eltért a megszokott nevelési módszerektől, és merőben újszerű technikát alkalmazott. Montana Lower és Tom Lindwood pelenka használata helyett az úgynevezett Természetes Csecsemőhigiénia módszerét alkalmazta.

2020 augusztusában a szülők On the Way néven futó YouTube csatornájukon osztották meg a történetüket. Elmagyarázták, miben áll a Természetes Csecsemőhigiénia lényege, és hogy érték el, hogy alig kéthetes lányuknak, Blue-nak, ne legyen szüksége pelenkára.

hirdetés

A Természetes Csecsemőhigiénia (EC) lényege, hogy a gyermek ürítés előtti jelzéseit megfigyelve nem a pelenkába hagyják üríteni, hanem egy bili vagy WC fölé tartják. Ez azt jelenti, hogy Lindwood és Lower olyan jeleket keresnek, amelyek arra utalnak, hogy Blue-nak mikor kell ürítenie, és mielőtt ez megtörténne, elviszik őt a WC-re. Az ausztrál szülők azzal érvelnek, hogy az EC nemcsak azt jelenti, hogy a csecsemőknek nem kell pelenkát használniuk, hanem azt is, hogy segít nekik korábban elsajátítani a bili és a WC használatát. Bár Lindwood és Lower meg vannak győződve a módszer hatékonyságáról, a videóhoz kritikus hozzászólások is érkeztek.

Lindwood rámutat arra, hogy hasonlóan ahhoz, hogy „minden anya tudja, mikor éhes a babája”, a szülők arra vonatkozó jelzéseket is kereshetnek, hogy mikor kell a gyereknek ürítenie.

hirdetés

Lower elmondta, hogy eleinte ő is őrültségnek tartotta az ötletet, de Lindwood mindössze egyetlen nap alatt ráérzett a módszer lényegére, és azóta minden alkalommal megbiliztetik a kislányukat, valahányszor azt látják rajta, hogy ürítenie kell.

hirdetés

Lower azt mondja, Blue egyszerűen csak rájuk néz, amikor WC-re kell mennie, és a szülők kiviszik őt a fürdőszobába.

„A csecsemők úgy születnek, hogy egyáltalán nincsenek előzetes ismereteik az ürítésről, így, ha nem szoktatjuk rá őket a pelenka használatára, akkor később nem is kell leszoktatnunk őket erről” – magyarázta az édesanya.

Következő cikk:   Meghalt a nagymama, amikor kirakodták a lakást, felszedtek egy piszkos szőnyeget. Ami alatta volt, arra nem találunk szavak
hirdetés

A videó leírásába a következőket írták: „A legfontosabb ok, amiért Blue-t már kéthetes korában elkezdtük biliztetni, az volt, hogy megtudtuk, ha a babák hosszabb ideig kénytelenek koszos pelenkában maradni, az hozzájárulhat az intim zónákkal kapcsolatos szégyenérzet kialakulásához – különösen a lányok esetében. És ennek tényleg van értelme!”

A Healthline szerint az EC technikának számos előnye van. Jó lehet a babának, mivel így elkerülhetők a pelenkaviselés miatti kiütések és fertőzések, hiszen, amikor a baba pelenkát visel, a bőre nem marad száraz, és nem tud levegőzni, így nagyobb az irritációs és a gyulladás valószínűsége.

Egy másik előny, ami szintén az EC mellett szólhat, hogy elősegítheti a szülő és a gyermek közötti erősebb kötelék kialakulását. A Healthline cikkében Ashley Marcin elmagyarázza, hogy ez a módszer elősegítheti a csecsemők és szüleik közötti jobb megértést, mivel arra ösztönzi a szülőket, hogy felfigyeljenek a gyerek jelzéseire, például a sírásra.

„A csecsemők mindenféle okból kifolyólag sírnak, de az ürítés szükséglete az egyik legnagyobb dolog, ami nyűgössé teszi őket. Ha egyszer ráhangolódsz arra, hogy miért sírnak, jobban megértheted őket, és nagyobb empátiával viselkedhetsz” – magyarázza Marcin.

Természetesen a Természetes Csecsemőhigiénia módszerének megvannak a hátrányai is. Marcin megjegyzi, hogy az EC megköveteli a gondozó teljes figyelmét, ezért nem felel meg mindenkinek, például vadonatúj szülőknek, dadáknak, vagy egy napközi dolgozóinak sem.

A módszer kritikusait pedig továbbra sem győzte meg az ausztrál szülők sikere. „Ha a szülők figyelik a baba jelzéseit, akkor valójában ki van megtanítva? Ez nem bilire szoktatás. Ez a szülők „kiképzése.” Amikor a gyerek felismeri, hogy WC-re kell mennie, és úgy közvetíti ezt az üzenetet a szülő felé, akkor beszélhetünk bilire szoktatásról” – írta Enola Hoffman Christensen.

Sok hozzászóló hasonlóan kritikus volt az EC-vel szemben, de az egyik felhasználó, Victoria Aiya Levno, kifejtette, hogy bár ő maga soha nem alkalmazta a módszert a saját gyerekei esetében, ez a gyakorlat teljesen normális. Levno azt is hozzátette, hogy ezzel sok pénzt meg lehet takarítani, ráadásul a módszer környezetbarát is.

Következő cikk:   19 ember, akik hihetetlen módon reagálnak a katasztrofális helyzetekre!

Lower és Lindwood egy későbbi, 2020 novemberében megosztott videója arról tanúskodott, hogy minden kritika ellenére továbbra is a Természetes Csecsemőhigiénia módszerét alkalmazták pelenka helyett kislányuk nevelésében.

hirdetés

Forrás:filantropikum.com