hirdetés
Egyéb, Emberek, Érdekesség, Történetek

Az orvostanhallgatót megbüntették az egyetemen, de nem fogod elhinni, hogy mi miatt tették mindezt

hirdetés

Mikor egy orvostanhallgató vizsgázni ment, megállították az öltözéke miatt. Az egyetem szerint a ruhája nem volt megfelelő, ezért megbüntették.

Szeptemberben került fel egy poszt a Twitterre, amelyből kiderült, hogy az Egyesült Királyságban található Newcastle Egyetem egyik orvostanhallgatója a viselt ruhája miatt szembesült némi problémával.

Az intézmény állítólag “a legilletéktelenebb ruhának” nevezte, amit “valaha láttak”. A @TheGradMedic megkérdezte követőit, hogy mit gondolnak a “diszkriminációról”, amellyel szembesült.

hirdetés

A RUHA

hirdetés

A diáklány tengerészkék ruhája szűk szabású volt, de a térdét fedte. Egy másik kommentet @MedicGrandpa, @TheGradMedic barátja posztolt, és további részletekkel szolgált az esetről.

hirdetés

@MedicGrandpa ezt írta:

“Egy barátom nemrégiben végezte el az OSZK-t & büntetést kapott “rövid szoknya” viselése miatt… meg tudná nekem valaki magyarázni, hogy lehet, hogy 2021-et írunk & az orvosi egyetemek még mindig erőltetik [ezt]”

hirdetés

A PANASZ

Az objektív strukturált klinikai vizsga (OSCE) egy olyan vizsga, ami “klinikai környezetben” teszteli a hallgatókat, és azt értékeli, hogyan lépnek kapcsolatba a betegként viselkedő emberekkel.

@TheGradMedic megosztotta a konkrét panaszt, amelyet a vizsgáztatója tett. Elmagyarázta: “‘a hallgató túl rövid ruhát viselt, a lábak eltakarása nélkül – a színész azonnal megjegyezte … azt mondta, hogy szakszerűtlenül nézett ki, és egyetértek vele.”

A KÖZÖSSÉGI MÉDIA SZABÁLYAI

Ciarán (@MedicGrandpa), aki szintén a Newcastle-i iskolába jár, megosztotta, mi motiválta, hogy posztoljon barátja nevében. Jelezte, hogy az egyetem szerint a történet megosztása potenciálisan “a GMC útmutatásainak megsértése” lehet.

A Grand Medical Council (GMC) az a hivatalos testület, ami nyomon követi az orvosok és az orvostanhallgatók tevékenységét. Külön szabályaik vannak a közösségi médiában közzétett kommentekre vonatkozóan.

A VIZSGÁZTATÓ SZAVA A VÉGLEGES

Ciarán hozzátette, hogy panaszaik nem változtatták meg az egyetemi vizsgáztatók véleményét. Kifejtette: “a [vizsgáztató] szava végleges, és a vizsgálat lezárult”.

A Newcastle-i egyetem ezután váratlanul bocsánatkérést tett közzé a Twitteren keresztül. Tisztázták, hogy a hallgató ruhájának hosszára vonatkozó megjegyzést egy “szerepjátékos” tette az OSZK-vizsga során.

Következő cikk:   Mennyi idő kellett számodra, hogy észrevedd ezt a jelentős, mégis jól megbújó hibát? A többség nem talál rá fél perc alatt:

“SÁRGA LAP”

Bocsánatkérésükben azt is jelezték, hogy a hallgató által kapott büntetést visszavonták. A @TheGradMedic válaszolt, és azt állította, hogy a bocsánatkérés nem teljesen igaz.

Azt mondta, sem a “beteg”, sem a vizsgáztató sem tartotta megfelelőnek a ruháját. Azt akarta, hogy a teljes igazság keringjen az interneten, és odáig ment, hogy megkereste a British Medical Associationt, az Egyesült Királyság orvosszakszervezetét.

VESZÉLYEZTETTE A KARRIERJÉT

@TheGradMedic hozzátette, hogy védte a vizsgáztató személyazonosságát, és nem akarta kockáztatni orvosi karrierjét. Ennek következtében nem nyilatkozik többet a sajtónak.

Végső soron @TheGradMedic reméli, hogy tapasztalatai “szélesebb körű kérdések feltevéséhez vezetnek [a] diszkriminációval, a politikákkal, és a hallgatók/orvosok szabadságával (vagy annak hiányával) kapcsolatban is, hogy a következményektől való félelem nélkül beszéljenek a kérdésekről”.

ONLINE HOZZÁSZÓLÁSOK

A netezők természetesen kommentálták az esetet. Sokan értetlenül álltak az előtt, hogy a lány ruháját hogyan és miért ítélték helytelennek. Az egyik felhasználó azzal viccelődött, hogy a diák rossz fotót csatolt.

hirdetés

Egy másik felhasználó szerint a diák a hibás. Szerinte: “A betegek jóléte a legfontosabb, és a személyes preferencia a 2. helyen áll. Ennek semmi köze a diszkriminációhoz, de úgy tűnik, manapság ez a helyzet”.

Forrás:news.amomama.com