hirdetés
Életmód

Egy kertész nagy trükkje: így lesz gyönyörű szép zöld és gyommentes a pázsit!

hirdetés

Sok ember számára a szép, rendben tartott pázsit igazi büszkeség forrás. A gyommentes, buja gyep fenntartása azonban nem kevés munkába kerül, hacsak nem tartunk be néhány igazán fontos szabályt. Még akkor is, ha a fűszálak kissé gyengék vagy versenyezniük kell a gyomokkal, javítható a helyzet némi türelemmel és gondos odafigyeléssel.
Hogyan lehet dúsabb a fű?

Levegőztesd meg a gyepet
A tél végével érdemes alaposan meglevegőztetni a gyepet egy erre a célra alkalmas pázsit levegőztető gereblyével. Ezáltal több oxigén juthat be a talajba és a víz és tápanyagok is könnyebben elérik majd a fűszálak gyökerét.

Fűmagvetés
Vásárolj olyan fűmagot, amely már eleve megtalálható az udvarodon. Ha bizonytalan vagy, akkor kérj segítséget a gazdaboltban vagy a kertészeti áruházban. A vetőmagot alaposan szórd el az egész gyepen, azután pedig jól locsold meg. Győződj meg róla, hogy olyan fűfajtát válassz, amely alkalmas az adott éghajlatra.

hirdetés

Rendszeresen távolítsd el a növényi hulladékot
Az elhalt növényi részek (fűszál, szárak, gyökerek) megfojthatják az egészséges gyepet. Ha kicsi a pázsit, egy egyszerű gereblye tökéletes megteszi, ha nagyobb, akkor egy lombseprűvel is jó munkát végezhetsz.

Öntözz megfelelően
A víz nagyon fontos dolog minden növény számára. Mindig figyelj oda, hogy a pázsit elegendő vízhez jusson. Ha túl keveset kap, akkor a fű elhalhat, miközben a túl sok is rossz hatással van rá. Mindig kora reggel locsolj, ne a nagy melegben. Hetente legalább 2,5-4cm vizet kell, hogy kapjon a fű és heti 2-3-szor kell locsolni, nem pedig naponta. Onnan tudod, hogy elég vizet kapott, hogy leszúrsz egy nagyjából 15 cm-es csavarhúzót a földbe. Ha belemegy, akkor jó, ha nem, akkor még öntözésre lesz szüksége.

hirdetés

Nyírd helyesen

hirdetés

Az ember mindig kísértést érez, hogy a lehető legrövidebbre vágja a pázsitot, hogy utána jó darabig még ne kelljen újra. Ez azonban nem jó gyakorlat, mivel röviden a fűszálak sokkal kiszolgáltatottabbak a kártevőkre és az időjárásra is. Soha ne vágd rövidebbre, mint a fűszál hosszának 1/3-a.

Következő cikk:   19 ember, akik hihetetlen módon reagálnak a katasztrofális helyzetekre!

Rendszeresen alkalmazz trágyát
Válassz a füved típusához legjobban illő műtrágyát. A legjobb tavasszal és ősszel gyakrabban kezelni vele. Nyáron már csak ritkábban és kevesebb trágyát használva. Érdemes egy alapos öntözés utáni napon trágyázni.

Tartsd kordában a gyomokat
Kiemelkedően fontos, hogy a gyomnövények ne vehessék át az uralmat.

hirdetés

Erre szuper tippeket olvashatsz ebben a cikkben!

hirdetés

 

Forrás: tudasfaja.com