hirdetés
Egyéb, Életmód, Emberek, Érdekesség

Ha sárgadinnyét veszel, erre a pár dologra nagyon figyelj!

hirdetés

A színnek a fajtára jellemzően kell alakulnia, azonban ezt csak a hozzáértő állapíthatja meg. Könnyen felismerhető azonban az érett sárgadinnye arról, hogy a szárral szembeni oldalon (a bibeponton) kissé már puha.

Az érettség jelei
A szár a “pecséttel” együtt könnyen és maradéktalanul elválik a gyümölcstől: ha a szár egy darabkája a gyümölcsön maradt, akkor a dinnye nem teljesen érett. Tessék a dinnyét alaposan megszagolgatni; az érett dinnyének ugyanis kellemes, édes illata van. A legjobb zamatúak a közepes méretű gyümölcsök.

hirdetés

Az éretlen dinnye utólag is megérik
A sárgadinnye – eltérően a görögdinnyétől – utolérő gyümölcs, ami azt jelenti, hogy a leszedése után folytatódik az érési folyamata. Ezért a sárgadinnye rövidebb ideig tárolható, kevésbé “pultálló”, meleg, nyári időben néhány napi állás után rohamosan puhul, penészedik, megromlik, fogyasztásra alkalmatlanná válik. Az időjárás az iránta megnyilvánuló keresletet nem igen befolyásolja: hűvös, esős időben is szívesen fogyasztják.

Hogyan válasszunk?
Vedd a kezedbe azt a dinnyét, amelyikről azt gondolod, hogy édes és finom lehet. Csukd be a szemed és szippantsd be mélyen az illatát!

hirdetés

1. Ha az illata jellegzetes és érettnek tűnik, de édes vonulata mellett némi fanyar jellege is van, akkor biztos megjelenik előtted a tökéletes sárgadinnye képe. Ha valóban ezt érzed, akkor az a dinnye rendben van, viheted is haza.

hirdetés

2. Ellenben ha szagláskor zöldes, nyers illatot érzel, akkor még nem érett a dinnye.

hirdetés

3. Ha erőteljes, kicsit émelyítő a szaga, már túlérett a dinnyéd. Folytasd tovább a keresést!

Forrás:www.tudasfaja.com

Következő cikk:   A gazdag házaspár kigúnyolja a szegény édesanyát a pénztár előtt. Ám ekkor a mögötte álló nő kérdése mindent megváltoztat!