A cukkini nagyon népszerű zöldség. Sokféleképpen elkészíthető, rántva, salátának, töltve, sütve és még sorolhatnánk. Az viszont bizonyára meglepetésként éri még a gyakorlott háziasszonyokat is, hogy kiváló befőtt készíthető belőle, ami egy kis trükk segítségével a megtévesztésig hasonlít az ananászra.
Hozzávalók:
2 kg cukkini
3 dl ananász vagy bodzaszörp (lehet diabetikus is)
1 dl citromlé
1 liter víz,
30 dkg cukor vagy ennek megfelelő, főzésálló édesítőszer
1 rúd vanília vagy pár csepp vaníliaaroma
fél kávéskanál fahéj
nátirum-benzoát a tartósításhoz.
Elkészítés:
A cukkiniket meghámozzuk, és 1-2 centiméteres kockákra vágjuk. Egy tálba rakjuk és meglocsoljuk a citromlével. hagyjuk egy órán át állni, közben óvatosan forgassuk át párszor, hogy mindenhol átjárja a citromlé.
Tegyük át egy fazékba, adjuk hozzá a vizet, a cukrot vagy édesítőt és a szörpöt, majd forraljuk fel, adjuk hozzá a vaníliát és a fahéjat és hagyjuk 3 percig „rotyogni+
Forrón üvegekbe öntjük és a tetejére leheletnyi nátrium-benzoátot teszünk.
Hűtve a legfinomabb.
Tippek:
Cukkini helyett főzőtököt is használhatunk. Ananász szörp helyett narancs vagy bármilyen egzotikus gyümölcsszörppel is elkészíthetjük.
Forrás:bekezdes.co