A húsleves a hazai konyha egyik meghatározó eleme, azonban ez nem jelenti azt, hogy könnyű igazán jót készíteni belőle. Íme egy remek recept karácsonyra, amely különlegesen finom, és az egész család imádni fogja!
Az alábbiakra lesz szükségünk a leves elkészítéséhez:
Másfél kiló marhahús, lehetőleg csonttal – fartő, szegy, lábszár
Hat-hét sárgarépa
Kettő fehérrépa
Kettő babérlevél
Egy csokor friss petrezselyem
Egy k.k. frissen reszelt gyömbér
Fél fej kelkáposzta
Egy kisebb fej zeller
Egy kisebb fej karalábé
Egy nagyobb fej hagyma
Tíz-tizenkettő szem feketebors
Só ízlés szerint
Az elkészítésre három órát érdemes szánnunk.
Így készítsük:
Fogjuk a húst, és 3-4 nagyobb részbe vágjuk, szükség szerint megtisztítjuk, és egy jókora lábasba helyezzük.
Felöntjük vízzel, addig, hogy bőven ellepje a húst, ezután pedig a babérlevéllel és a borssal a tűzhelyre helyezzük, alágyújtunk, és hagyjuk, hogy a víz felforrjon.
Amikor forrni kezd, leszedjük a habot, és hozzáadjuk a hagymát, valamint a zellert.
A lángot ekkor lejjebb vesszük kicsire, hadd fortyogjon a leves.
Két óra főzés idő után jöhet bele a többi zöldség, darabolva, sóval és gyömbérrel.
Várjunk, míg minden megpuhult, a hús pedig átfőtt: ekkor tegyük bele az apróra vágott petrezselymet.
Ekkor már kóstolhatjuk is meg a levest, és ha jó az íze, készen is vagy. Ha még valami hiányzik, add hozzá.
Jó étvágyat kívánunk!
Forrás: tudnodkell.info