hirdetés
Egyéb, Életmód, Emberek, Érdekesség

Ő találta fel az ablaktörlőt, igen kellemetlen meglepetés érte a szabadalom megszerzése után

hirdetés

Bár ma már teljesen magától érthető, hogy minden autó alapfelszereltségét képezi, az ablaktörlőket 1903-ban találták fel.

Man driving car in heavy rainfall

Hogy ki találta fel az ablaktörlőt, és milyen kellemetlen meglepetés érte, miután megszerezte találmánya szabadalmát, a cikk további részében áruljuk el.

Ki találta fel az ablaktörlőt? Ez meglepőnek tűnhet, de az ablaktörlőt, amelyet csapadék esetén aligha nélkülözhetünk, egy nő találta fel. Pontosabban az amerikai Mary Anderson, 1903-ban.

hirdetés

A nő fejében akkor pattant ki az ötlet, miközben egy New York-ból Alabamába tartó autó utasaként utazott. Még akkor is, ha abban az időben a forgalom nem volt túl zsúfolt, az eső, az ónos eső vagy hó okozta vezetési körülmények között a forgalom meglehetősen nehézkes volt.

Ennek oka az volt, hogy a sofőröknek alacsony sebességgel kellett közlekedniük, és gyakran ki kellett szállniuk az autóból, hogy letisztítsák a szélvédőt a láthatóság érdekében. Egy ilyen út így aztán nagyon hosszú ideig tarthatott, ami elgondolkodtatta a feltaláló hölgyet. Amikor hazaért, Mary elgondolkodott azon az erőfeszítésen, amelyet az autó vezetőjének kellett megtennie, és megpróbált megoldásokat találni a problémára.

hirdetés

hirdetés

Mary Anderson olyan eszközt tervezett, amelynek célja az volt, hogy megkönnyítse a járművezetők számára a szélvédő tisztítását, menet közben. A technikai részletek véglegesítése után a nő egy céghez fordult, hogy az elkészítse a találmány prototípusát. Ez nem volt más, mint egy fa fogantyúval ellátott léc, amelyet a vezető az autó belsejéből tudott kezelni. Mary kérte a találmánya szabadalmaztatását, és 17 év érvényességi igazolást kapott érte.
Milyen kellemetlen meglepetésben volt része Mary-nek?

Noha a nő találmánya nagyon jó volt, és megfontolásra méltó, ami az előállítását és forgalmazását illette, akkoriban egyetlen befektető sem érdeklődött találmánya iránt. Viccesnek tartották az ablaktörlőket. Egyesek még azt is állították, hogy vezetés közben elterelheti a vezetők figyelmét.

Következő cikk:   Karcos a szemüveged? Ezzel a trükkel olyan lesz, mint új korában és nem kell másikat venned!
hirdetés

Mary szabadalma 17 év után lejárt, de találmányát az autógyártók átvették és felhasználták az ablaktörlők gyártásában, amelyek a találmány szabadalmaztatása után eltelt 10 év alatt az Egyesült Államok összes autójának alapfelszereltségévé vált. 1917-ben John R. Oshei megalapította a Tri-Continental Company-t, amely bemutatta az első ablaktörlőt, a „Rain Rubber”-t. Napjainkban a „Trico Products” az egyik legnagyobb ablaktörlő, ablaktörlő rendszer és alkatrész gyártó a világon

hirdetés

Forrás:filantropikum.com