hirdetés
Egyéb

Rögtön puha karácsonyi mézeskalács, ennél részletesebb, pontosabb recepttel még nem találkoztam!

hirdetés

Ne becsüljétek le a tésztát sem, ritka finom, puha mézes. Már készítettem belőle házikót is. Sok mindenre alkalmas.

Hozzávalók
1 kg liszt,
30 dkg porcukor,
csipet só,
2 kávéskanál szódabikarbóna,
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék,
2,5 dl méz,
10 dkg vaj,
2 tojás
4 tojássárgája,
tojás (a lekenéshez).
Elkészítés
1 kg lisztet, 30 dkg porcukrot, csipet sót, 2 kávéskanál szódabikarbónát, 1 csomag mézeskalács fűszerkeveréket szárazon összekeverek. Egy kis lábosban 1 bögre ( kb. 2.5 dl) mézet felmelegítek, beleteszek 10 dkg vajat és addig melegítem, míg a vaj felolvad. A szárazanyagba beleütök 2 egész tojást, + 4-nek a sárgáját. Még melegen beleöntöm a vajas mézet és összegyúrom. NEM SZABAD MÁS FOLYADÉKOT ( tejet vagy tejfölt) beletenni. Ha nehezen áll össze, addig kell gyúrni, míg összeáll! Egy éjszakát hagyom hideg helyen pihenni. Másnap átgyúrom, kb. 3 – 5mm vastagra nyújtom, szaggatom. Papírral kibélel tepsibe rakom, felvert egész tojással lekenem és közepes tűznél aranysárgára sütöm. 7-8 perc, gyorsan sül.

Rögtön puha. Csak akkor kemény, ha túlsütöd (hetekig, sőt hónapokig eláll: tavaly februárban még találtam párat a sütis dobozban és nem volt semmi baja. De legtöbbször nem éri meg a Karácsonyt).

hirdetés

Ebből a mennyiségből kijön 100 darab, hisz az adag elég nagy. Persze függ a szaggató méretétől is.

hirdetés

Sok sikert, áldott adventet kívánok!

hirdetés

Díszítő máz:
Hozzávalók
2 tojásfehérje,
40 – 45 dkg porcukor,
fél citrom leve,
zselé állagú színező.
Elkészítés
2 tojás fehérjét habosra verek, beleadagolok 40-45 dkg porcukrot, belecsavarok fél citrom levét és tovább verem keményre, míg megáll a habverőn. Kis tálakba annyi felé osztom, ahány színt szeretnék. Lehetőleg zselé állagú tortaszínezőt használj, mert a színes folyadéktól elhígul. Egyszer használatos habzsákokba kanalazom szín szerint, pici hegyét levágom és lehet vele rajzolni. Az a lényeg, hogy kemény legyen a hab! Akkor rövid idő alatt rászárad (Nem kell rásütni! Kidíszíted és száraz helyre teszed. Néhány óra alatt szobahőmérsékleten megszárad.)

hirdetés

Zselé állagú színezőt én tortakellékes boltban szerzem be. Nagyobb városokban vannak ilyenek. Én Nyíregyházán, Debrecenben tudok. Keress rá a neten, hogy a közeledben hol van! Apropó net! Interneten is tudsz rendelni

Zsuzsanna Szűcsné Kujbus receptje!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

Forrás: bidista.com

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés